Dejte si pozor ná správnou údržbu



Čistění může na první pohled vypadat jako složitá věc, ale ve skutečnosti je to úplně v pohodě. Jestli chcete, aby vám dýmka sloužila co nejdéle a kouření bylo pořád stejně skvělé, musíte se o ni občas postarat. Samozřejmě, nebudeme vám tvrdit, že to je práce na pár vteřin, ale není to žádná věda, to si klidně můžete oddechnout. Tedy jak vyčistit vodní dýmku?

Proč to vlastně dělat?

Představte si, že každé kouření vodní dýmky přidává do jejího útrob nějaké nečistoty. Ať už je to tabák, melasa nebo jen zbytky kouře, všechny se tyhle věci postupně usazují. A když je neodstraníte, za chvíli to začne ovlivňovat chuť. Nebo ještě hůř, může začít vonět trochu… jinak, než byste si přáli. A jak je známo, čistá dýmka = lepší zážitek, takže to rozhodně není něco, co byste měli podcenit.

kouř

Jak tedy na to?

První věc, kterou musíte udělat, je rozebrat celou soustavu. To je fakt jednoduché: vytáhnete korunku, hadici, tělo a samozřejmě i vázu. Většina lidí začíná právě s vázou, protože ta bývá většinou nejšpinavější. Napusťte do ní trochu teplé vody, klidně s trochou čisticího prostředku. Pokud máte doma jedlou sodu, ta je super na usazeniny a zápachy, takže s tím taky můžete zkusit trochu zacházet. Po chvíli ji pěkně protřepejte a pořádně propláchněte.

Tělo: tady je nejlepší mít nějaký kartáč, kterým se dostanete dovnitř trubky a vyčistíte vše, co se tam mohlo usadit. Není to nic těžkého, prostě je to o tom dostat se do těch míst, kam se běžně jen těžko dostanete. Po vyčištění nezapomeňte vše důkladně propláchnout teplou vodou.

vodní dýmka

No a hadice: to bývá trochu větší oříšek. Jestli máte hadici s odnímatelným pláštěm, tak to máte jednodušší, protože tu můžete pěkně umýt. Pokud je hadice jednorázová, propláchněte ji důkladně vodou a nechte uschnout. Když má hadice silnou vrstvu usazenin, můžete ji zkusit propláchnout jemným čisticím prostředkem.

A nakonec je tu korunka. To bývá místo, kde se usazuje nejvíc zbytku tabáku a melasy. Je fajn ji čistit pravidelně – třeba po každém kouření. Jestli ji necháte déle, melasa začne tuhnout a vyčištění bude o dost těžší.