Co přináší včely

Už na základní škole se učíme, že bez opylování květů nebudou žádné plody. Žádné jahody, jablka, třešně, žádná rajčata, okurky, prostě nic. V dospělém věku na tento fakt myslí většinou jen zemědělci a zahrádkáři. A hlavně ty, co mají opylování v genech a provádí ho – včely.
Užitečnost včel je zkrátka známá velice dlouho a také využití včelích produktů člověkem má dlouhou tradici.
včelí vosk.jpg
 
Výroba medu
Pro výrobu medu sbírají včely dvě přírodní suroviny – rostlinné asimiláty, které vznikají při fotosyntéze. Je to nektar, který přináší přímo z rostlin a medovice. Tu jim „připraví“ jiní hmyzí producenti sající rostlinné šťávy, např. mšice. Z medovice je pak tzv. med lesní.
Včela nejdříve sebere z nového naleziště vzorek v úle uspořádá ostatním ochutnávku a předá informaci o zdroji. Pokud je zdroj schválen, vydávají se tam včely sbírat. Včela ukládá nektar nebo medovici do svého medového váčku. Předtím je obohacuje o vlastní enzymy. Než váček naplní nektarem, musí navštívit až tisícovku květů! A ještě na květ uvolní feromon, aby předala ostatním včelám informaci, že květ navštívila a „vysála“ ho, takže bude nějakou dobu bez nektaru. Když má váček plný, předá nektar v úlu ke zpracování dalším včelám. Ty ho několik dní připravují ke konzervaci – provádí vysušování. Pak med uloží do šestihranných buněk v plástvi a uzavřou voskovým víčkem.
 
Vosk
Tento produkt připravují včely dělnice, kterým je 12 až 18 dní. Potřebují k němu med a pyl. Částečky vosku odpadávají z jejich těl. Používají ho k zavíčkování medu v plástvi.
med na prodej.jpg 
Propolis
Je lepkavá látka příjemné vůně, která se též nazývá včelí tmel. Včely ho vyrábějí k tomu, aby utěsnily škvíry v úlu a nedostalo se do něj něco škodlivého. Je to látka, která místně znecitlivuje, má silné účinky proti bakteriím a virům, zvyšuje imunitu. Je to velmi účinný lék. Ale pozor, zároveň je též silným alergenem!